Okulumuz Tarihçe

Kas

Nadir İlköğretim Okulu Darende İlçesi Nadir Mahallesi´nde kurulmuştur.Kuruluş yıllarında üç sınıflı iken daha sonra 1947-1948 Eğitim Öğretim yılında ilk beş sınıflı okul konumundaki mezunlarını vermiştir.1996-1997 Eğitim-Öğretim Yılında ise İlköğretim Okulu olmuş halen bu konumu devam etmektedir.Ayrıca 1996-1997 Eğitim Öğretim Yılında bir anasınıfı açılmıştır.Okulumuz 2012-2013 Eğitim öğretim yılından itibaren ilkokul olarak hizmet vermektedir.Okulumuzda 2 İdareci ve 10 öğretmen görev yapmaktadır.

Okulumuzun tarihi hakkında belirli bir kaynak olmamakla beraber mahalle yaşlılarının anlattıklarına göre aşağıdaki bilgiler edinilmiştir.

Nadir ismi mahallenin adına izafeten verilmiş olup,"Nadir´´ kelimesi ise şöyle anlatılmaktadır.Bugünkü okulumuzun yeri eski mezarlıktır.Okulun güneydoğusundan akan çayın bulunduğu saha senelerce önce çok güzel bir mesire yeri imiş.Bol kaysıları ve meyveleri ile çevreye ün salmış olan bu yerde, bir askeri sefer sırasında "36" Paşa burada konaklamış.Ekserisi Darendeli olan bu paşalar konuşurken birisi;"arkadaşlar bu güzel yer, bu kadar paşa nerede bulunabilir?"demiş.Buna cevaben diğer biriside "nadir olur",demiş.Mahalle adının nadir kelimesi buradan,okulun adı ise mahalleden gelmektedir.

Bugünkü okulun yerinde Osmanlı Devleti zamanında ufak ufak 3-4 tane mektebi iptidaiye mevcutmuş.Cumhuriyet dönemine gelince bu okullar kaldırılmış.Mahallede halkın müracatı üzerine üç sınıflı olarak açılan okulu takiben bugünkü durumuna kadar çeşitli değişmelere uğramıştır.Okul önce beş sınıflı ve birleştirilmiş sınıflı olarak,beş sınıf ve her sınıfı ayrı bir öğretmence okutulmaya başlanmış ve en sonunda ilköğretim okulu olmuştur.4+4 siteminin gelmesiyle birlikte tekrar ilkokul olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Bugün okulumuza çevre köy ve mahallelerden öğrenci taşınmaktadır. Okulumuz 159 öğrenci devam etmektedir. Bu öğrencilerin 110 tanesi taşımalı gelenlerdir.Bu öğrencilere öğle yemeği verilmektedir.